تصادف گاها رخ می دهدو مساله ای که آثار سو آن را بیشتر می کند فرار راننده ی مقصر از صحنه ی تصادف است. اما درهنگام روبرو شدن با این مساله باید چه کنیم ودرصورت فرار راننده ازصحنه ی جرم، خسارت زیان دیده چگونه پرداخت می شود؟
ابتدایی ترین کار تماس با پلیس ۱۱۰ است. چون راننده از صحنه متواری شده است چه تصادف جرحی باشد و چه خسارتی نیاز به حضور مامور کلانتری حوزه و تنظیم صورت جلسه است.تنظیم کروکی توسط عوامل راهور نیز لازمه ی هر تصادف رانندگی است. سپس فرد زیان دیده یا بستگان درجه یک او باید به کلانتری محل وقوع تصادف مراجعه نموده و علیه راننده متواری شکایت تنظیم کنند.
در صورتی که خسارت مالی باشداصل کروکی به همراه مدارک بیمه بدنه و بیمه شخص ثالت به شرکت بیمه ارائه می گردد. در صورتیکه صحنه بهم خورده و عامل راهور حضور نداشته باشد،کارشناس برای ترسیم صحنه معرفی و کروکی صحنه بهم خورده را ترسیم می نمایند. پس از تکمیل پرونده از سوی کلانتری پرونده به دادسرای منطقه ارسال می گردد.
یکی از مهمترین سوال ها درمورد تصادف این است که اگر کسی از صحنه تصادف فرار کند ضمانت اجرای آن چیست؟
اگرتصادفی غیرجرحی اتفاق بیافتدوفقط دووسیله نقلیه با هم تصادف کنند ولی کسی آسیبی نبیند وخسارتی به خودرو وارد آید،فرار از صحنه تصادف جرم نیست.
امابدیهی ست که مالک خودرو آسیب دیده با برداشتن شماره پلاک خودرو متخلف (مقصر) می تواند در مراجع قضایی برای جبران خسارت اقامه دعوی کند
اقدامات لازم بعد از تصادف
در دادسراعلیه راننده ی متواری درخواست تنظیم شده وبا برگه بازجویی ازمصدوم احتمالی،پرونده برای تنظیم آخرین صورت جلسه توسط قاضی به دادگاه ارسال می گردد.
در صورتی که مقصرشناسایی شودشرکت بیمه گرخسارت رابه زیان دیده پرداخت می کند.در صورت عدم شناسایی نیز زیان دیده متضرر نمی شود.
طبق ماده ۱۰ بیمه،خسارات وارده به خسارت دیدگان حوادثی که به علت متواری شدن وسیله نقلیه خاطی از محل وشناخته نشدن خاطی، از صندوقی به نام صندوق خسارات تأمین می گردد.
نکته:
در صورت متواری شدن مقصربایدتوجه داشت که جبران خسارت از تنظیم شکایت وشناسایی فرد مقصر و در صورت عدم شناسایی،از طریق صندوق خسارات انجام میشود.
اگر تصادف منجر به جراحت یا فوت شود فرار از صحنه تصادف و عدم کمک به مصدوم جرم است.
مجازات فراراز صحنه تصادف
در صورت فرار از صحنه تصادف قاضی طبق قانون حق دادن تخفیف درمجازات حبس راندارد. و قاضی دادگاه مکلف است که شخص خاطی را به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مندرج در قانون بیمه محکوم نماید.
اگردر تصادف بافرض وجود تقصیر راننده یا عابر فوت کند بر طبق ماده ۷۱۴ق.م.ا مرتکب به ۶ماه تا۳ سال حبس محکوم خواهد شد. و اگرمرتکب فرار کند،قاضی مکلف است که حداقل به ۲ سال حبس تعزیری علاوه بر پرداخت دیه حکم صادر کند و تخفیف نیز وجود ندارد.
برای فرار از صحنه ی جرم طبق ماده ۷۱۹ق.م.ا
:«هرگاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته وراننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مأمورین انتظامی از این کار خودداری کند و یا به منظور فرار از تعقیب محل حادثه را ترک و مصدوم را رها کند حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد (۷۱۴) و (۷۱۵) و (۷۱۶) محکوم خواهد شد. دادگاه نمیتواند در مورداین ماده اعمال کیفیت مخففه نماید.»
تصادف با اجسام ثابت
همیشه طرف دوم تصادف فرد یا خودرو نیست گاهی نیز پیش میآید که اتومبیل با جسم دیگری برخورد میکند. باید بدانید که در برخورد اتومبیل با جسم ثابت مانند جدول، درخت و .. برای دریافت خسارت نیازبه کروکی و برگه گزارش پلیس است وفقط بیمه بدنه برای بیمهگذارجبران خسارت میکندوخسارت بیمه شخص ثالث هیچگونه خسارتی پرداخت نخواهد کرد.
پرسش؟؟
عابری که مشمول بیمه تأمین اجتماعی است با خودرویی که داری بیمه ثالث است تصادف میکند. آیااستفاده از دفترچه بیمه تامین اجتماعی در بیمارستانهاو استفاده از بیمه ی بیکاری،که از پرداخت دیه توسط بیمه ثالث بیمه ایران محروم شود؟
پاسخ: بیمه در پرداخت دیه،رای دادگاه راملاک قرار می دهد،لذادرصورت دریافت غرامت از تامین اجتماعی، تاثیری در میزان غرامت دیه دریافتی ازبیمه ندارد.
پرسش؟؟
چنانچه کارت بیمه مفقود شود؛باید چه کاری برای المثنی انجام داد،و در صورت داشتن سه سال عدم خسارت آیا این سابقه باطل میشود؟
پاسخ:مالک بادردست داشتن مدارک خودرو وکارت شناسایی به واحد صادر کننده بیمه نامه خود مراجعه نماید و گواهی المثنی بیمه نامه خود را دریافت نماید. زمان تمدید، بیمه جدیدبدون تخفیف و بدون جریمه نداشتن کوپن صادر میشودو درصورت نداشتن خسارت سال آینده بیمه بعدی با ۴ سال تخفیف تمدید میگردد.
پرسش؟؟
از هر بیمه نامه شخص ثالث دیه چند نفر را میتوان پرداخت کرد؟
پاسخ: تعداد افراد جهت پرداخت دیه اگر در خارج از خودروی مقصر باشند محدودیتی ندارد و تا هر تعداد قابل پرداخت است. اما در مورد افراد داخل خودروی مقصر دیه به تعداد ظرفیت خودرو منهای راننده پرداخت می شود. همچنین اگر تعداد افراد در خودروی مقصر بیش از تعداد مجاز باشد دیه با اعمال قاعده نسبی پرداخت می گردد.
پرسش؟؟
چه مدت بعد از تصادف می توان شکایت کرد؟
درهمه خسارات وتصادفات طرفین ظرف مدت ۵ روز باید خسارت را به مراجع ذیربط وشرکت بیمه اطلاع وروندپرداخت خسارت را باارائه مدارک اولیه پیگیری نمایند. در خسارت های جرحی باید از همان ابتدا مراتب را مراجع قانونی اطلاع دهید.
پرسش؟؟
آیا بعد از رضایت امکان شکایت وجود دارد؟
این سؤال همیشه از طرف شاکی مطرح نیست. در برخی موارد خود قانون هم راهی برای این مورد تبیین نموده است. برای مثال در صورت بروز یک تصادف و حادث نشدن آسیب فیزیکی خاص، معمولارضایت در همان لحظه از جانب آسیب دیده صادر میشود. اما در برخی از مواقع برخی از صدمات داخلی در تصادفات بعداً خود را نشان میدهد. دراین مواردکه رضایت دهنده ازشرایط مطلع نبوده و بعداً متوجه آن شده است، قانون اجازه شکایت بعد از رضایت را برای وی در نظر میگیرد. البته در صورتی که همه چیز از قبل با اطلاع رضایت دهنده باشد، پذیرش شکایت نیاز به شرایطی خاص خواهد داشت.
پرسش؟؟
مرجع صالح برای مراجعه و طرح شکایت از راننده مقصر در تصادفات کیست؟
در تصادفات خسارتی، اگر میزان خسارت کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، زیاندیده باید با مراجعه به شورای حل اختلاف طرح شکایت نماید. اما اگر میزان خسارت بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، باید با مراجعه به دادگاه حقوقی شکایت نماید.
در تصادفات جرحی و فوتی، باید به دادسرا مراجعه شود. دادگاه کیفری دو، مسئول رسیدگی به پرونده این تصادفات است.
ماده ۷۱۴ق.م.ا
:«هرگاه بیاحتیاطی یابیمبالاتی یاعدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (اعم از وسایط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا متصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمدی شود مرتکب به ۶ ماه تا ۳سال حبس وپرداخت دیه درصورت مطالبه اولیای دم محکوم میشود.»
و ماده ۷۱۵ق.م.ا
: «هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده (۷۱۴) موجب مرض جسمی یا دماغی که غیرقابل علاج باشد و یا از بین رفتن یکی از حواس یا از کار افتادن عضوی از اعضای بدن که یکیاز وظایف ضروری زندگی انسان را انجام میدهد یا تغییر شکل دایمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنینی شود مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.»
ماده ۷۱۶ق.م.ا
: «هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده (۷۱۴) موجب صدمه بدنی شود که باعث نقصان یا ضعف دایم یکی از منافع یا یکی از اعضای بدن شود و یا باعث از بین رفتن قسمتی از عضو مصدوم گردد، بدون آنکه عضو از کار بیافتد یا باعث وضع حمل زن قبل از موعد طبیعی شود مرتکب به حبس از دو ماه تا شش ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم خواهد شد.»
روال کاری ما
مشاوره
مشاوره با وکیل متخصص خانم و آقا با توجه به موضوع شکایت برای حل مسئله و تشکیل پرونده به صورت تخصصی
قراردادوکالت
عقد قراردادوکالت بین وکیل متخصص حقوقی و موکل در موکل درموسسه زیرنظرمدیرعامل
دفاع در دادگاه
تکمیل پرونده و جمع آوری اطلاعات و ارائه راه حل برای دفاع در دادگاه
موفقیت
انجام کار در سریع ترین زمان ممکن وتحویل به موکلین محترم