You are currently viewing وکالت

وکالت

تعریف و انواع آن :

وکالت به معنای نمایندگی دادن به دیگری برای انجام یک کار هست.

عقدی است که دو طرف داره  یک طرف کسی هست که دیگری را بر انجام کاری نماینده خودش قرارمی ده  که به او میگن موکل. طرف دیگه هم که قبول می کنه کار دیگری رو انجام بده که بهش میگن وکیل.

یه نوع وکالت، وکـالت دادن به وکیل دادگستری هست که طرف وکیل میگیره که تو دادگاه از او دفاع کنه که لازمه اون این هست که وکیل، پروانه وکالت دادگستری داشته باشه.

وکالت از دیدگاه قرآن

وکالتی که برای دفاع از حق و حقیقت باشه و با صداقت انجام بشه، از امور بسیار پسندیده و حتی از القاب خداوند هست و در قران هم امده که “إِنَّ اللَّهَ يُدافِعُ عَنِ الَّذِينَ آمَنُوا” آيه ۳۸ سوره حج

“خدا از کساني که ايمان آورده اند دفاع ميکند.

ای کاش در محکمه عدل الهی که یوم الحساب هست خدا وکیل ما بشه و بیاد از ما دفاع کنه و بگه  این بنده من هست اون رو رها کنید. دیگه کی جرات میکنه مومن رو عذاب کنه؟

البته حق الوکاله خدا اونجا ایمان و تقوا و عمل صالح هست. با اینجا فرق می کنه.

همچنین بخوانید‌: قرارداد

وکالـت دیگه وکالـت کاری هست که ممکنه کسی فرصت نمی کنه که همه کارهاش را خودش انجام بده توی دفاتر اسناد رسمی حاضر میشه و وکالت کاری بده به دیگری که کارهای اون رو انجام بده. وکـالت کاری برای مراجعه به ادارات و انجام امور اداری هست.

ممکنه وکالت برای فروش باشه که بعد از خرید و فروش ملک و ماشین یا سهام، فروشنده به خریدار وکالت میده که به جای فروشنده که مالک قبلی بوده خود خریدار اقدام کنه بره به ادارات و مراکز مربوطه و امضاهای لازم رو برای تنظیم سند قطعی فروش بزنه تا دیگه نیازی به حضور فروشنده برای انتقال سند نباشه.

پس وکـالت دادن عقد خوب و کار راه اندازی هست اما باید با شرایط اون آشنا باشیم  

منظور از وکالت بلاعزل توی دفتر اسناد رسمی چی هست؟

وکالتهایی که توی دفاتر اسناد رسمی به وکیل داده میشه یه موقعایی وکالت ساده هست که موکل می تواند هر وقت بخواهد وکیلش را عزل و برکنار کند  چون وکالت، یک عقد جایز هست، طبق ماده ۶۷۹ قانون مدنی

اما ممکنه وکالتی که به وکیل داده میشه وکالت بلاعزل باشه که در این حالت موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را نداره  و معمولا در مورد خرید و فروش استفاده میشه که در متن وکالتنامه نوشته میشه که موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را از خود سلب نمود.

مشاوره رایگان حقوقی با وکلای پایه یک

ابطال وکالت با فوت طرفین

نکته ای که وجود داره این هست که در عقد وکـالت حتی اگه وکالت بلا عزل باشه چون وکالت یک عقد جایز هست با فوت هر کدوم از دو طرف وکالتنامه باطل میشه.

بنا براین هرگز نباید برای خرید و فروش صرفا به وکالت فروش بلاعزل اکتفا کنیم و حتما باید یک مبایعه نامه هم در کنار وکالتنامه وجود داشته باشه تا ثابت بشه که مال به خریدار منتقل شده است.

ضمن اینکه خریداری که وکالتنامه فروش می گیره باید هرچه زودتر نسبت به انتقال رسمی مال مورد نظر اقدام کنه. چون اگه فروشنده فوت کنه وکالتنامه هم باطل میشه، اگه خریدار هنوز برای انتقال سند به نام خودش اقدام نکرده باشه دیگه نمی تونه با اون وکالتنامه به نام خودش سند بزند و باید وراث متوفی برای انتقال و امضای سند رسمی اقدام کنند و ورثه هم ممکنه با هم اختلاف داشته باشن و مشکلاتی رو به وجود بیاره.

آیا اگر کسی به دیگری وکالت داد، خودش می تواند برای همون کار اقدام کند؟

چه وکالتنامه شما ساده باشد و چه بلاعزل، موکل خودش می تواند عمل وکالت را انجام دهد، یعنی این حق فقط منحصر به وکیل نیست.

 اما باید دقت کنیم که اگر فروشنده مالی را به دیگری بفروشد و در ضمن عقد خرید و فروش، وکالت فروش و تنظیم سند هم به خریدار داده باشه، دیگه فروشنده حق نداره خودش برای انتقال سند به یه شخص دیگه اقدام کنه. چون فروشنده دیگه مالک نیست و این خریداره که مالک هست و بنابراین فروشنده مال رو به شخص دیگه ای منتقل کنه، انتقال مال غیر و جرم به حساب میاد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

حتی اگه خریدار پول رو هم کامل نپرداخته باشه باز فروشنده حق نداره مالی رو که فروخته به دیگران منتقل کنه.

بله اگه قرارداد فروشنده با خریدار فسخ شد میتونه برای انتقال سند به دیگران اقدام کنه.

دیدگاهتان را بنویسید