قرارداد

قرارداد

برای جلوگیری از اختلاف در قرارداد ها چه باید کرد؟

در این پست با قواعد و فواید قرارداد نویسی با ما همراه باشید. عمده مشکلاتی که در قراردادها برای اشخاص به وجود می آید ناشی از اعتماد بی جا به طرف مقابل است.

خیلیا فکر می کنند همین که طرف حرف زد  دیگه کار تمومه و به طرف اعتماد می کنن. اما وقتی کار به دادگاه می کشه معلوم میشه خیلی وقتا اختلافات بین افرادی به وجود میاد که اصلا فکرش رو هم نمی کردن.

بنابراین برای جلوگیری از اختلاف در قراردادها بهترین کار این هست که قرارداد و تعهدات اون دقیقا نوشته بشه تا اولا تعهدات فراموش نشه و دوما اگه کار به اختلاف کشید در دادگاهها سند قرارداد قابل استناد باشه تا قاضی بتونه به استناد اون حکم صادر کنه.

مسلما نوشتن وامضا گرفتن تعهدات دوطرف به معنای بدبینی و بی اعتمادی  به همدیگه نیست. اما حداقل بعضی مشکلات ناخواسته مثل فراموشی یا فوت متعهد در مورد قرارداد ممکنه پیش بیاد که با نوشتن یک قرارداد کامل میشه از این مشکلات جلوگیری کرد.

اشاره به قرارداد نویسی در قرآن

در قرآن هم در طولانى ترین آیه قرآن ایه ۲۸۲ سوره بقره سفارش به نوشتن تعهدات و بدهی های قراردادی می کنه.یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا تَدایَنْتُمْ بِدَیْنٍ إِلى أَجَلٍ مُسَمًّى فَاکْتُبُوهُ 

اى کسانى که ایمان آورده اید! هنگامى که (بابت هر معامله ای ) بدهى مدت دارى به هم پیدا می کنید، آن را بنویسید. بعد در ادامه می فرماید دو تا شاهد هم بگیرید. واستشهدوا شهیدین. به هر حال کار از محکم کاری عیب نمی کنه.

بنابراین آشنایی با قرارداد نویسی و مهارت پیدا کردن برای نوشتن متن یک قرارداد، برای هر کسی که بخواد فعالیت اقتصادی بکنه ضروری هست.

همچنین بخوانید: احراز تخلف و وقوع خسارت در دیوان عدالت اداری

اگه بخوایم قرار داد بنویسیم به چه چیزهایی باید توجه کنیم؟

چند چیزهست که در قراداد کتبی اهمیت داره و باید دقت بشه:

عنوان قرارداد

یکی عنوان قرارداد که ممکنه یکی از قراردادهای معین باشه که در قانون آمده مثل قرارداد خرید و فروش یا قرارداد اجاره یا ممکنه جزو قراردادهای نامعین باشه که دو طرف خودشان در مورد آن توافق می کنن. مثل قرارداد مشارکت در ساخت یک نرم افزار و یا قرارداد نقاشی یک ساختمان.

طرفین قرارداد

مورد دیگه طرفین قرارداد هستند که باید مشخص باشند . نام نام خانوادگی شون، کد ملی شون، آدرس و شماره تلفن حقیقی و قابل دسترسی هر یک از طرفین ذکر می گردد ، علاوه بر این باید مشخص بشه که قرارداد برای خود طرفه یا اون داره به نمایندگی از طرف یکی دیگه قرار داد منعقد میکنه.

موضوع قرارداد

مورد بعدی موضوع قرارداد هست :که محدوده حقوق و تکالیف دو طرف را مشخص می کند.

مثلا در موضوع قرار داد خرید و فروش آپارتمان میاد که واحد آپارتمانی چه مشخصات و امکاناتی داره و یا اینکه خریدار چه مقدار پول نقد میده چه مقدار چک میده کی سند رسمی به خریدار منتقل میشه و …

*موضوع یک قرار داد باید کاملا واضح و مشخص بیان گردد و طرفین قرارداد به آن ابهامی نداشته باشند.

تضمین قرارداد

تضمین قرارداد: اگر طرف به تعهداتش عمل نکرد چه بکنند؟ یک روش اون مشخص کردن وجه التزام هست. یعنی خود دو طرف توافق کنن اگه به تعهد عمل نشد چقد خسارت پرداخته بشه. یا امکان حق فسخ قرار داد پیش بینی بشه.

مشاوره رایگان حقوقی با وکلای پایه یک

یک موضوعی هم که با توافق دو طرف بد نیست که توی قرارداد ذکر میشه ارجاع اختلافات به داوری هست. که در قانون آیین دادرسی مدنی هم مقررات اون بیان شده.

بله گاهی در قرادادها دو طرف اختلافات خودشون رو به داور ارجاع میدن، در این مورد توضیح بدید.

همه اشخاص می توانند اختلافات خود را از طریق ارجاع به یک یا چند داور حل و فصل کنند.

سادش اینه که دو طرف اختلاف یکی رو قبول دارن میگن میریم پیش فلانی هر چی گفت قبوله.

خوبی این روش این هست که دو طرف بدون تشریفات دست و پاگیر دادگاهها با توافق همدیگه اختلاف خودشون رو از طریق مراجعه به یک داور حل میکنند و چون با توافق می روند سراغ داوری رضایت بیشتری هم برای حل اختلافشان دارند.

داوری در حل اختلاف

حالا ممکنه بعد از اختلاف دو طرف توافق کنند به یک داور مراجعه کنند.۴۵۴ یا در ضمن معامله و قرارداد توافق کنند که اگر اختلافی تو قراردادشون پیش اومد به داور مراجعه کنند . که در این حالت اگر داور یا داورای خودشون رو معین کرده باشن میرن سراغ همون اما اگه دارو خودشون رو معین نکرده باشن و سر داور هم به توافق نرسن یک طرف داور خودش رو معین می کنه و با اظهارنامه رسمی به طرف مقابلش معرفی می کنه و از اون هم می خواد که نظرشو بگه طرف مقابل وظیفه داره ظرف ده روز داور خودش رو معرفی کنه والا از طریق دادگاه داور تعیین میشه. ۴۵۹

داوران باید مقررات قانونی رو در رای خودشون رعایت کنن. مثلا داور نمی تونه سهم الارث دختر رو دو برابر پسر قراربده. موسسات داوری هم وجود دارن که میشه به اونها هم مراجعه کرد.

نکته ای که وجود داره اینه که اگه دو طرف توافق بر داوری کرده باشن دادگاه دیگه رسیدگی رو قبول نمی کنه .

بعد از رسیدگی داور، آن شخصی که محکوم میشه چون خودش داوری رو قبول کرده باید طبق رای داور عمل کنه و اگر تا بیست روز رای داور رو اجرا نکنه رای داور از طریق دادگاه قابل اجراست.

البته اگر چنانچه شخص محکوم به رای داور اعتراضی داشته باشه ظرف بیست روز می تونه از طریق دادگاه درخواست ابطال رای داور را بکنه.  

البته بعضی دعاوی قابل ارجاع به داوری نیست. دعوای ورشکستگی دعوای راجع به اصل ازدواج و فسخ آن و طلاق و نسب .۴۹۶ و همچنین دعاوی جزایی.

کلام آخر : چون قراردادنویسی یک فن تخصصی هست خوبه که برای این کار از یک حقوقدان کمک بگیریم.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید